کارشناسان دنیای سیاست بر این باور هستند که همه گیری کرونا دنیا را تا مدت های مدیدی تحت تاثیر قرار خواهد داد و باعث تغییر و تحولاتی محسوس در دنیا خواهد شد؛ تا جایی که بیراه نیست اگر ادعا کنیم کرونا تاریخ را به قبل و بعد از خود تقسیم خواهد کرد. بر این اساس رهبری جهانی آمریکا یکی از موضوعاتی است که در اثر بحران کرونا به چالش کشیده خواهد شد. موضع و جایگاهی که آمریکا برای حفظ آن جنگ های زیادی را در یک قرن اخیر به وجود آورده، اما در متن بحران کرونا ، این جایگاه را به اشتباهات خود باخته و به دست خود مقر رهبری دنیا را به پکن انتقال خواهد داد.
همه شواهد و قرائن و دیدگاههای تخصصی کارشناسان جهان نظیر جوزف نای، بنیانگذار براندازی نرم، استیون والت، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه هاروارد، ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی امریکا، جان ایکنبری، نظریهپرداز مشهور امریکا و مؤلف کتابهای متعدد درباره فروپاشی امپراتوری امریکا بر این باورند که ویروس کرونا علاوه بر اقتصاد، سیاست و… تأثیرات راهبردی داشته و در جهان پساکرونا بلوک بندیهای جدید قدرت و نگرش جدیدی از همکاریهای بینالمللی بین کشورها را شاهد خواهیم بود و در این میان ویروس کرونا، مهمترین و بیشترین تأثیر منفی را بر امریکا و اروپا داشته و روابط بین اعضای اتحادیه اروپا را نیز با «شکاف شمال/جنوب» و «شکاف شرق/غرب» دستخوش تحول و تغییرات کرده است و فروپاشی اتحادیه اروپا را نوید میدهد و همچنین بر حلقه همگرایی ایالات متحده نیز تأثیر گذاشته و سبب پیدایش و سرعتگیری فروپاشی جغرافیایی امریکا خواهد شد و تزلزل و بی ثباتی سیاسی، امنیتی و جغرافیایی امریکا، مستقیماً موجب پیدایش و تقویت شکاف بین دو سوی پیمان آتلانتیک خواهد شد.
با توجه به تاثیر عمیقی که همه گیری کرونا بر موقعیت امریکا به عنوان یک قدرت جهانی دارد، این مقاله به بررسی ابعاد و زوایای مختلف افول قدرت این کشور در سطح بین المللی می پردازد. بر این اساس نخست تاثیر کرونا بر نظام بین الملل و سپس هژمونی رو به افول آمریکا و نقش کرونا در آن مورد بررسی قرار می گیرد. پس از آن ابعاد افول قدرت آمریکا در برابر همه گیری کرونا مورد ارزیابی قرار می گیرد. نشانه های افول قدرت آمریکا در جهان پسا کرونایی و سناریوهای پیش روی امریکا از دیگر مباحث ارائه شده هستند.