موسسه مطالعات جهان معاصر برگزار میکند:
کارگاه آموزشی «ارتباط و کاربرد هرمنوتیک و سیاست»
با تدریس
دکتر نیلوفر چینی چیان
استاد دانشگاه
اهمیت موضوع کارگاه
دانش هرمنوتیک «فهم انسان» در نسبت با امور گوناگونی اعم از گفتار، رفتار، آثار در تمامی ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. این دانش، به تحلیل اصل فهم و فرایند تحقق آن، و به تبیین شیوههای تحقق فهم صحیح میپردازد. ازاینرو، در این دانش، هم هستی شناسی و هم معرفت شناسی فهم در نظر است.
هرمنوتیک یکی از مهمترین زیرساخت های اندیشهای و رفتاری انسان در حوزه های گوناگون علوم، (به ویژه علوم انسانی) می باشد. در حال حاضر با توجه به پیشرفت اطلاعاتی و ارتباطی و همچنین مواجهه انسان قرن بیست و یک با چالش ها و بحران های نوظهور، آشنایی با این دانش برای محققین، اساتید، دانشجویان و… ضروری است. درروش هرمنوتیک نوعی همدلی با متن اعم از یک رویداد، یک اثر، یک پارادایم و… دیده میشود.
هدف کارگاه
در علوم سیاسی هرمنوتیک ابزاری است که محقق بهوسیله آن به کشف و تبیین آنچه در یک فرایند مغفول مانده میپردازد. هرمنوتیک دانشی است که با توجه به فرهنگ، تاریخ، سنت و هنجارهای جوامع، تعارضها را به سمت تعامل هدایت میکند. ازآنجهت که دانش هرمنوتیک به دو صورت روش و نظریه مورد استفاده است، در پژوهش های دانشگاهی اعم از تحقیق، پایان نامه، رساله و یا پروژههای تحقیقاتی در سطوح ملی و بین المللی، زمینههای پیشنهادات و ارائه راهکارهای عملی نسبت به مقتضیات زمان و شرایط مکانی را با چشمانداز وسیعتری فراهم می کند.
سرفصل های کارگاه
کلیات: مبانی و مفاهیم، تاریخچه، هرمنوتیک و علوم انسانی
انواع هرمنوتیک: هرمنوتیك فلسفي، هرمنوتیك روشي، هرمنوتیك هنجاري، هرمنوتیك انتقادي، هرمنوتیك تردیدي، هرمنوتیك اخالقي، هرمنوتیك رهاییبخش
کاربرد هرمنوتیک در علوم سیاسی: هرمنوتیک به مثابه روش و نظریه در علوم سیاسی، هرمونیک و امر سیاسی، نتایج سیاسی هرمنوتیک
کاربرد هرمنوتیک دراندیشه سیاسی اسلام: هرمنوتیک و تأثیر آن برفهم متون دینی، هرمنوتیک و تأویل، هرمنوتیک و اجتهاد، هرمنوتیک و نواندیشان مسلمان
هرمنوتیک و طراحی پروژههای پژوهشی در علوم سیاسی: بازخوانی و بررسی دو پروژه پژوهشی برای شناخت بیشتر دانشجویان در استفاده از هرمنوتیک در پروژههای پژوهشی، پایان نامه و…، مشكلات و محدودیتهای هرمنوتیک و چگونگی مواجه با آن در پژوهش
شرکت در کارگاه برای چه کسانی مفید است؟
شرکت در این کارگاه مناسب افرادی است که به اندیشه، روش و نظریه های علوم اجتماعی و علوم سیاسی علاقهمند هستند. این کارگاه می تواند نگرشی جامع برای شناخت و درک روش و نظریه هرمنوتیک و کاربرد آن در انواع پژوهش ایجاد کند.
درباره استاد
نیلوفر چینی چیان دانش آموخته دکتری در رشته علوم سیاسی (گرایش اندیشه سیاسی) است. وی استادیار مدعو دانشگاه آزاد، پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه و عضو انجمن علمی حقوق دانشگاه آزاد واحد پردیس است. مناسبات اخلاق و سیاست، ضرورت بازخوانی و واکاوی مکتب فکری جماعتگرایی با رویکرد کاربردی، عدالتپژوهی، امر سیاسی و زنان از جمله حوزههای تخصصی مطالعاتی و پژوهشی ایشان هستند.
شیوه برگزاری کارگاه:
📌 کارگاه به صورت آنلاین در اسکای روم برگزار شده است.