موسسه مطالعات جهان معاصر برگزار می کند:
📌 کارگاه آموزشی «روشهای تحلیل سیاسی»
🌐 مدرس: دکتر شعیب بهمن
⭕️ ١٠ جلسه آموزش کاربردی
✳️ هدف: ایجاد توانایی تحلیل رویدادها و مسائل سیاسی در زمانهای گذشته، حال و آینده
سرفصل ها:
✅ ماهیت و کاربرد تحلیل
✅ روش تحلیل رویدادها و رخدادها
✅ روش تحلیل مسائل عمیق
✅ روش تحلیل بازیگران
✅ روش تحلیل عوامل موثر چندوجهی
✅ روش تحلیل گذشته و آینده
✅ روش های تحلیل اطلاعات
✅ روشهای استدلال در تحلیل
تحلیل سیاسی یک فرایند تفسیر و تحلیل دقیق مسائل، رویدادها، پدیدهها، رفتارها و تعاملات سیاسی است. در واقع، تحلیل سیاسی به معنای بررسی و تحلیل عوامل سیاسی و تأثیر آنها بر فرایندهای سیاسی است. در این روش، متخصصان سیاسی سعی میکنند تا با استفاده از دادههای موجود، پرسشهایی را در مورد سیاستها، ساختارها، فرایندها و اتفاقات سیاسی پاسخ دهند.
تحلیل سیاسی یک روش پژوهشی است که با بررسی مسائل و رویدادهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی یک جامعه، به دست آوردن دانش و فهم بهتر از این پدیدهها و تحلیل آنها از دیدگاههای مختلف انجام میشود. در این روش، موضوعات مختلفی مانند نظریههای سیاسی، جریانهای سیاسی، احزاب و سازمانهای سیاسی، سیاستهای داخلی و خارجی، فرهنگ سیاسی، مسائل اجتماعی و اقتصادی و… مورد بررسی قرار میگیرند.
تحلیل دارای روش و قواعدی است که اگر به صورت کامل و درست مورد استفاده قرار گیرد، هر فردی میتواند در جایگاه و مقام تحلیلگر قرار گیرد؛ به آن شرط که حوزه تخصصی خود را با علاقه انتخاب کند، در آن حوزه به مطالعه بپردازد و روش تحلیل را بارها و بارها تمرین کند. از این منظر روش تحلیل یک فن است که در صورت آگاهی از آن میتوان وارد عرصه تحلیلگری شد. با این اوصاف یک دانشجو یا یک فرد علاقه مند به علوم سیاسی، مطالعات منطقه ای و روابط بین الملل برای کاهش ضریب خطا در تحلیل باید اصول و مقدمات آن را رعایت کند.
کارگاه روش های تحلیل سیاسی حاصل کسب بیش از 20 سال تجربه مدرس در حوزه تحلیل است که خود به نگارش بیش از ده کتاب، ده ها مقاله علمی در فصلنامه های معتبر داخلی و خارجی، دهها تحلیل راهبردی برای نهادهای تصمیمگیرنده در حوزه سیاست خارجی، دهها طرح تحلیلی برای موسسات و اندیشکدهها و صدها یادداشت و گفتگو در نشریات و رسانه های مختلف منتهی شده است.
آنچه در کارگاه مطرح شده، قطعا میتواند کلید مناسبی برای نگارش انواع رصدهای تحلیلی و یادداشت های روزانه، انواع تحلیل های راهبردی در حوزه مطالعات سیاسی، انواع مقالات علمی برای فصلنامه های معتبر و همچنین الگویی برای شناخت و درک پدیده های موجود و نوظهور باشد. در نهایت انتظار می رود شکت در این کارگاه بتواند در سطح آشنایی و افزایش آگاهی مخاطبان و علاقه مندان به روش تحلیل در علوم سیاسی، مطالعات منطقه ای، روابط بین الملل، علوم اجتماعی و جامعه شناسی و مدیریت یاری رساند.
اهداف کارگاه:
آشنایی با اصول و کلیات تحلیل
آشنایی با روشهای تحلیل در مطالعات سیاسی
شیوههای بکارگیری روش و نظریه در تحلیل
شناخت آیندهپژوهی، آینده نگاری و راهبردپردازی
فهم دقیق انواع استدلالهای علمی در تحلیل
آشنایی با ساختار نگارش انواع تحلیل ها
کسب مهارت لازم برای انجام تحلیل در مورد رویدادها، روندها و پدیدههای پیچیده سیاسی