نیکولاس کرالف نویسنده، خبرنگار سابق فایننشال تایمز و واشنگتنتایمز و بنیانگذار آکادمی دیپلماتیک بینالمللی واشنگتن برای بیش از یک دهه شاهد دیپلماسی آمریکایی بود درحالیکه چهار وزیر امورخارجه ایالاتمتحده آمریکا ازجمله؛ هیلاری کلینتون، کاندولیزا رایس، کالین پاول و مادلین آلبرایت را در سفرهایشان به سراسر جهان همراهی میکرد. او به خاطر دستاوردها و تحقیقاتش درباره دیپلماسی آمریکا و سیاست خارجی آن شناختهشده است. ازجمله کتابهای او میتوان به «Diplomatic Tradecraft» و «America’s other army» اشاره کرد.
در اینجا قصد داریم کتاب «Diplomatic Tradecraft» را موردبررسی قرار دهیم کتابی که از سوی بسیاری از منتقدان و دیپلماتهای جهان تحسینشده و آن را یکی از منابع مهم در زمینه مطالعات دیپلماتیک میدانند. بهعنوانمثال نماینده دائم سابق ایالاتمتحده آمریکا در سازمان ملل متحد «جان نگروپونته» بیان میکند که: “ در این کتاب فوقالعاده، کرالف دیدگاهها و توصیههای برخی از بزرگترین رهبران و متفکران دیپلماتیکی را که کشور ما تولید کرده است، گرد هم میآورد. این کتاب را بخوانید تا بفهمید که چگونه کشور ما به جایگاه فعلی خود در جهان رسیده است و برای بازیابی و احیای نفوذ و رهبری خود در یک محیط جهانی که بهسرعت در حال تغییر است، چهکاری باید انجام دهد.“
یا در جایی دیگر درک شیرر سفیر سابق ایالاتمتحده در فنلاند و مدیر مرکز امرو جهانی مک کینون بیان میکند که: “ خواندن این کتاب برای همه افسران خدمات خارجی آمریکا و همچنین در دورههای دانشگاهی در مورد روابط بینالملل و سیاست خارجی آمریکا باید الزامی باشد. این بهترین مطالعه دیپلماسی مبتنی بر واقعیت است که من خواندهام.“
کتاب Diplomatic Tradecraft که میتوان ترجمه آن به فارسی را به «مهارتهای دیپلماتیک» یا «فنون دیپلماسی» تعبیر کرد، در تاریخ 28 مارس 2024 توسط انتشارات دانشگاه کمبریج به زبان انگلیسی منتشر شد. کتاب شامل 15 فصل و 414 صفحه است و موضوع آن حول محور روابط بینالملل، حقوق بینالملل، سیاست بینالملل، دیپلماسی و انواع آن و سازمانهای بینالمللی است. هدف اصلی کتاب این است که یک مرجع آموزشی باشد برای نسلهای آینده که به امور دیپلماتیک روی میآورند. منظور از امور دیپلماتیک، اموری است که به روابط بین دو کشور منجر میشود ازاینجهت افرادی که در این روابط دخیل هستند میتوانند سفرا و نمایندگان سیاسی باشند که مجموعاً به آنها دیپلمات میگویند. کرالف در این کتاب تجربیات 18 سفیر و دیپلمات پیشین را آورده و با بیان روایات مختلف و مطالعات موردی جنبههای مختلف عملکرد دیپلماتیک را موردبررسی قرار داده است تا نسلهای بعدی دیپلماتها بتوانند بامطالعه این کتاب عملکرد بهتری داشته باشند.
نویسنده در فصلهای یک تا شش این کتاب به بررسی جامع و مختصری از تاریخچه دیپلماسی و چشمانداز آن در آینده، بررسی چگونگی کارکرد سفارتخانهها و اشاره به مهارتهای کلیدی دیپلماسی و سیاسی که یک دیپلمات باید داشته باشد، میپردازد. از فصل 7 به بعد تا پایان کتاب یعنی فصل 15 نویسنده وارد مباحث اصلی میشود و دیپلماسی و انواع آن را توضیح میدهد. ازاینجهت میتوان محتوا کتاب را به دو بخش تقسیم کرد، بخش اول که از فصل یکم تا فصل ششم است را میتوان نوعی پیشدرآمد بر این کتاب دانست و مباحث اصلی که حول دیپلماسی است از فصل هفتم شروع میشود. در فصل هفتم این کتاب نویسنده به بررسی دیپلماسی اقتصادی و مهارتهای اقتصادی میپردازد. اینکه چگونه دیپلماسی میتواند در روابط تجاری و اقتصاد یک کشور تأثیرگذار باشد. در فصلهای بعدی به تعریف و بررسی مفهوم دیپلماسی عمومی میپردازد که یکی از انواع دیپلماسی است همچنین چگونگی فرآیندهای امور کنسولی و مدیریت بحران در کنسولگریها را موردبررسی قرار میدهد. همچنین او به بررسی دیپلماسی سایبری، دیپلماسی علم «آموزشی» و پزشکی، دیپلماسی چندجانبه و نقش سازمانهای دولتی، غیردولتی، منطقهای و بینالمللی در دیپلماسی میپردازد. در ادامه نویسنده مطالبی را درباره مذاکرات دیپلماتیک بیان میکند و به بیان پروتکلهای دیپلماتیک «که همان آداب و تشریفات دیپلماتیک است» و شرح قوانین مرتبط با دیپلماتها مانند عهدنامه وین 1961 که به دیپلماتها مصونیت قضایی میدهد میپردازد و مزایا و امتیازات یک دیپلمات را بیان میکند. کتاب در پایان دارای دو فصل تحت عنوان «واژهنامه» و «کلمات اختصاری» است که به خواننده کمک میکند تا با واژگان و اصطلاحاتی که با آن ناآشنا است آشنایی پیدا کند. این کتاب یکی از منابع مهم در یادگیری اصول و مفاهیم دیپلماسی است.