مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق روز بیست و ششم ژوئیه در کاخ سفید با جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده خود ملاقات و گفتگو خواهد کرد. در بیانیه ای که کاخ سفید در این باره منتشر کرده، تاکید شده که رئیس جمهور بایدن از فراهم شدن امکان «تقویت همکاری دوجانبه با عراق بر سر مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی استقبال میکند» و بویژه از تلاشهای مشترک دو کشور برای اطمینان از شکست قطعی و پایدار گروه موسوم به خلافت اسلامی، داعش رضایت دارد. همچنین بر اساس گمانه زنی ها، گفتگوی استراتژیک میان بغداد و واشنگتن در برگیرنده یک جدول زمانی مشخص برای خروج نیروهای ائتلاف بینالمللی ضد داعش خواهد بود.
در عین حال روزنامه وال استریت ژورنال در پایگاه اینترنتی خود در گزارشی اختصاصی تاکید کرده که آمریکا و عراق موافقت کرده اند که نیروهای نظامی آمریکا باید تا پایان سال 2021 خاک عراق را ترک کنند. مطابق با آنچه که در وال استریت ژورنال منتشر شده، مقامات عالی عراقی و آمریکایی قصد دارند بیانیه ای صادر کنند که در آن خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق تا پایان سال مورد تاکید قرار گرفته است. در این رابطه مقامات البته تأکید کرده اند که بعد از خروج هم حضور نظامی آمریکا برای کمک به نیروهای عراقی در جنگ آنها علیه داعش لازم است.
از سوی دیگر نشریه پولیتیکو در تحلیلی به قلم لارا سلیگمن تاکید کرده که مقامات آمریکایی و عراقی در حال نهایی کردن تغییر ماموریت نظامی آمریکا در عراق به نقش کاملا مستشاری تا پایان امسال هستند؛ اقدامی که نشان از پایان رسمی ماموریت نظامی امریکا در عراق دارد. در چارچوب این طرح که برخی تاکید کردند شامل عقب نشینی نیروهای آمریکایی از عراق نخواهد شد ، شماری از نیروهای آمریکایی برای مدتی نامحدود در عراق باقی خواهند ماند. این نیروها حمایت لجستیکی و مشورتی و نیز پشتیبانی هوایی ، اطلاعاتی و نظارتی را در مبارزه با داعش بر عهده خواهند داشت.
در حالی که مقامات دولت آمریکا معتقدند افزایش تهدیدها از جمله حملات پهپادی ماه ژوئن نشان از فشار ایران برای خارج ساختن آمریکا از عراق دارد اما نمایندگان جمهوریخواه در مجلس نمایندگان، پایان عملیات نظامی در عراق را در حالیکه گروه های نیابتی مورد حمایت ایران و داعش همچنان حاکمیت عراق را تهدید می کنند ایده خوبی نمی دانند. در این راستا میچ مک کانل رهبر اقلیت مجلس سنای آمریکا اعلام کرد همچنان که شاهد کشیده شدن افغانستان به ورطه هرج و مرج و ادامه حملات داعش در عراق و سوریه هستیم، اکنون زمان مناسبی برای آمریکا یا عراق نیست که وانمود کنند ماموریت مشترک ما به پایان رسیده است. سناتور جونی ارنست از ایالت ایووا نیز تاکید کرد که واقعا نگران خروج همه نیروها بدون وجود یک برنامه عقب نشینی قابل قبول و چگونگی واکنش به افزایش فعالیت های تروریستی است.
با این حال چنین اقدامی در داخل عراق، بیش از همه به سود مصطفی الکاظمی است که در موقعیت دشواری قرار دارد. زیرا وی برای ایجاد تعادل در برابر فشار جناح های سیاسی مرتبط با مقاومت در دولت خود که خواهان خروج کامل نیروهای آمریکایی هستند و نیز ادامه نیاز عراق به پشتیبانی نظامی آمریکا برای مبارزه با تروریسم قرار گرفته است. از دیگر مواردی که معضل پیش روی الکاظمی را تشدید می کند، حملات راکتی و پهپادی بی وقفه علیه نیروهای آمریکایی است. در چنین شرایطی، به رسمیت شناختن رسمی تغییر ماموریت نیروهای امریکایی می تواند به عنوان یک پیروزی سیاسی برای الکاظمی در آستانه انتخابات پارلمانی ماه اکتبر به تصویر کشیده شود.