مجله سیاستنامه به عنوان یکی از معتبرترین نشریات حوزه اندیشه سیاسی، در شماره ٣١ خود اقدام به معرفی موسسه مطالعات جهان معاصر کرده است. در این گزارش، موسسه مطالعات جهان معاصر به عنوان اولین اندیشکده سیاست پژوهی و آیندهنگاری استراتژیک، و پیشرو در تجاری سازی علوم انسانی در ایران معرفی شده است.
در این معرفی چنین آمده است:
«موسسه مطالعات جهان معاصر» اولین اندیشکده سیاست پژوهی و آینده نگاری استراتژیک در ایران است که به عنوان یک نهاد خصوصی فعالیت می کند. موسسه با بهرهمندی از پژوهشگران مجرب، اعضاء هیات علمی و اساتید دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، به منظور فعالیت در حوزههای آموزش، پژوهش، مشاوره و تولید محتوای تخصصی ایجاد شده است. موسسه در سالهای فعالیت خود تلاش کرده با رویکرد سیاستپژوهی و آیندهنگاری راهبردی به تجاریسازی، کارآفرینی و مهارتافزایی علوم انسانی به خصوص در حوزه تخصصی علوم سیاسی و روابط بین الملل بپردازد.
در این راستا موسسه 6 گروه مطالعاتی و اندیشه ورز ایجاد کرده که هر یک به صورت تخصصی در حوزه ای خاص فعالیت می کنند. این گروه ها شامل گروه سیاست خارجی ایران (بررسی رویدادها، مسائل، فرصتها و تهدیدهای پیش روی ایران)، گروه مطالعات منطقه ای (ارزیابی تحولات مناطق پیرامونی ایران)، گروه روندهای جهانی (ارزیابی سیاست قدرتهای بزرگ و چالشهای بینالمللی)، گروه بحران پژوهی( پردازش به بحرانهای امنیتی و ژئوپلیتیکی، جنگهای ترکیبی و شناختی)، گروه اقتصاد بینالملل (بررسی تحولات انرژی، کریدورهای ترانزیتی و روندهای تجارت جهانی) و گروه آینده نگاری استراتژیک (سیاست پژوهی، محیط شناسی، آینده اندیشی و راهبردپردازی) می شوند.
همچنین موسسه دارای نشریات مختلفی است که هر یک از آنها به صورت تخصصی به ارزیابی رویدادها، تحولات و مسائل مهم می پردازند. از جمله این نشریات می توان به جستارها، ره نگاشت، برآورد، رهنامه، بحران پژوهی، رخدادنگار، ترجمان، اسرائیل از درون، شناخت، گزاره، رهیافت، مدار، قلمرو و ویژه نامه های مناسبتی می کند. نشریات فوق برای طیف وسیعی از مقامات حقوقی و حقیقی کشور در سطوح ارشد ارسال می شوند و در عین حال امکان دسترسی آزاد به محتوای برخی از آنها برای عموم مخاطبان وجود دارد.
از جمله اهداف اصلی موسسه می توان به ايجاد مرکز تخصصی براي ارائه خدمات آموزشی و مشاورهای در حوزههای مختلف علوم انسانی و مهارتهای کاربردی؛ ايجاد بستر مناسب براي انجام طرحهاي پژوهشی، مطالعات راهبردی، تحقیقات کاربردي و تولید محتوای تخصصی؛ برقراری ارتباط و پیوند موثر و مستمر میان نهادهای دولتی، سازمانهای خصوصی و ظرفیتهای علمی دانشگاهی و کارشناسی براي تحقق اهداف آموزشی، پژوهشی و مشاورهای؛ تجاریسازی علم و کارآفرینی برای دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مختلف علوم انسانی از طریق مهارتافزایی؛ تمرکز بر حوزههای نوین دانش و مطالعات میانرشتهای به منظور دستیابی به نتایج مطلوب در طرح و حل مسائل مهم اشاره کرد.
موسسه مطالعات جهان معاصر به منظور توسعه و ارتقای همکاری، به عقد تفاهمنامه با دانشگاهها، اندیشکدهها، مراکز علمی، موسسات پژوهشی، انجمنهای علمی و دانشجویی، رسانهها و سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی پرداخته است. همچنین موسسه از زمان تاسیس تاکنون افتخار همکاری با طیف وسیعی از اساتید دانشگاه، چهرههای ماندگار، سفرا دیپلماتها، کارشناسان ارشد، پژوهشگران، تحلیلگران، اصحاب رسانه و خبرنگاران را در کارگاههای آموزشی، طرحهای پژوهشی، نشستهای تخصصی و مشاورههای خود داشته است. همچنین موسسه مفتخر به همکاری با اساتید برجسته خارجی از کشورهای مختلف همچون روسیه، عراق، ارمنستان، لبنان، پاکستان، افغانستان و … نیز بوده است.
موسسه مطالعات جهان معاصر بهمنظور بهرهبرداری از ظرفیت علمی و پژوهشی کلیه اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و محققان حوزه علوم انسانی بهویژه علوم سیاسی، روابط بینالملل، مطالعات منطقهای، جغرافیای سیاسی، علوم اجتماعی، مطالعات فرهنگی، اقتصاد، تاریخ و حقوق اقدام به جذب پژوهشگر مهمان کرده است. عضویت به عنوان پژوهشگر مهمان، ابزاری برای ارائه خدمات سازمانیافته و فرصتی مغتنم برای علاقهمندان جهت مشارکت در فعالیتهای علمی است و شامل ارائه تسهیلات جهت تقویت رزومه و معرفی بهتر اعضاء به جامعه علمی، تسهیلات جهت تقویت بنیه علمی اعضاء و تسهیلات به منظور کاریابی و ورود به بازار کار می شود. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ نفر به عنوان پژوهشگر باموسسه مطالعات جهان معاصر به همکاری می پردازند.
عمده فعالیت های موسسه از یک سو معطوف به همکاری با سازمانها، وزارتخانهها و سایر نهادهای دولتی و خصوصی و از سوی دیگر مرتبط با تربیت نسل جوان، دانشجویان و عموم علاقه مندان است. برگزاری دوره های آموزشی مهارت محور، یکی از فعالیت های موسسه در سال های گذشته بوده که با استقبال چشمگیر دانشجویان در سراسر کشور مواجه شده است.